Alona ( Jazz x Falco )

Alona, 2005 ( Jazz x Falco )

De Keur-Sport merrie Alona is een dochter van de dressuurkoning Jazz
Alona werd in 2008 als drie jarige bekroond met een derde plaatst in de finale op het NMK waar een ander Jazz dochter, Andy (mv. Ulft ), als koningin werd gehuldigd.

De preferente Jazz werd geroemd en verguisd. Toch staat één ding vast: er is in Nederland geen dressuurhengst die zoveel invloed heeft op de fokkerij als Jazz.

Jazz stamt uit de legendarische fokkerij van Huub en Tiny van Helvoirt.
De huidige dressuurpaardenfokkerij is ondenkbaar zonder Jazz. “Hij viel op omdat door zijn geweldige voorhand, zijn hoogbenigheid, schoft/schouderpartij en gebogen achterbeen. En natuurlijk kon hij fantastisch draven. En dat hij Cocktail als vader had was zeker een pre”, vertelde Jaap Werners, die de hengst zijn dekbrevet gaf, tien jaar geleden in IDS. “In de terminologie van toen was Jazz geen echt vaderpaard. Hij was smal en voldeed amper aan de kwalificaties voor een dekhengst in de ouderwetse filosofie. Maar hij had zoveel uitstraling, ‘presence’ zoals ze dat in Engeland zeggen. Je vergat hem niet.”

Een vererver van formaat
“Mooi zijn ze allemaal, maar Jazz werd pas écht serieus genomen als topvererver toen hij het ene na het andere Grand Prix-paard bleek af te leveren” Van de bij het KWPN geregistreerde nakomelingen werden er 125 in binnen- en buitenland Grand Prix gestart, 195 nazaten bereikten de Lichte Tour.

Geen hengst had zoveel invloed op de dressuurpaardenfokkerij als Jazz. Jazz voerde jarenlang de WBFSH-ranking aan. In Nederland kent de preferente hengst ruim 3.100 nakomelingen. Dertien rechtstreekse zonen werden goedgekeurd, waarvan Johnson preferent is en Olivi, Wynton en Westpoint het keurpredicaat in ontvangst mochten nemen. 43 KWPN-hengsten voeren het Jazz-bloed in de tweede generatie. Op de merriekeuringen kreeg tweederde van zijn dochters een exterieurpredicaat. Jazz bracht 99 preferente merries en 62 prestatiemerries.

Moeder van Alona is de Ster-Preferente Falco dochter Melona, De hengst Falco komt it de zelfde moeder als de hengst Cocktail waardoor Alona zowel dit bloed van vaders - als moederszijde mee heeft gekregen.

De San Remo zoon Frost Turfhorst is de oudste nakomeling uit Alona en loopt inmiddels Inter I met Linda Currie (USA). Van Florencio is dochter Gwenner Turfhorst, Elite-IBOP Z2 dressuur